A helyi Fidesz Miskolc megbénítását tervezi?

Megosztás

Veres Pál Miskolc polgármestere Facebook-oldalán tájékoztatta a város lakóit arról, hogy a helyi FideszKDNP megbénítaná Miskolcot és a város cégeinek működését. A polgármester véleménye szerint az említett pártok politikai érdekeiktől vezérelve szándékosan okoznak kárt Miskolcnak.

Januárban a Fidesz-KDNP rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte, amelyen különböző törvényeket, sőt magát az Alaptörvényt is sértő előterjesztés-csomagot szerettek volna elfogadtatni. Az előterjesztések célja a város és a Miskolc Holding cégeinek megbénítása volt. Amennyiben az előterjesztést elfogadták volna az súlyos anyagi, gazdasági károkat okozott volna Miskolcnak.

“Tudni kell, hogy ezeket a jogszabályellenes előterjesztéseket csakis akkor tudta volna elfogadni a testület, ha csakúgy, mint legutóbb decemberben, a helyi fideszes képviselőkkel együtt szavaznak a Demokratikus Koalíció és az LMP miskolci képviselői. Decemberben úgy tűnt, a Fidesz-KDNP, a helyi DK és a helyi LMP vezetése arra szövetkezett, hogy együtt, közösen, politikai céloktól vezérelve tesznek keresztbe Miskolcnak” – hívta fel a figyelmet Veres Pál polgármester

Nem a decemberi volt az első eset, hogy a helyi DK és Fidesz közösen próbálják megbénítani a város működését. Szintén tavaly decemberben számoltunk be arról, hogy a DK és a Fidesz-KDNP képviselői nem szavazták meg a város 2024-es költségvetését. Ezzel a lépéssel közel 5000 miskolci család béremelésére, valamint a város gondozására fordítandó több száz millió forintra mondtak nemet. A költségvetést végül a Mi Hazánk és az Új Lendület képviselőinek szavazatával sikerült elfogadni. További részletekről ebben a cikkünkben olvashat.

Veres Pál bejegyzésében kiemelte, hogy: “felelős városvezetőként nem hagyhatjuk, és nem hagyjuk, hogy Miskolc közgyűlése elé törvénysértő határozatok kerüljenek, nem hagyjuk és nem hagyhatjuk, hogy Miskolc, a miskolciak öncélú politikai csatározások céltáblái legyenek.

Emellett felhívta a pártok figyelmét arra is, hogy, amennyiben felelő politikai erőnek gondolják magukat, akkor érdemes lenne átgondolniuk, hogy mire esküdtek fel és mire hatalmazták fel őket a választók.

A városvezetés megtette a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy Miskolc súlyos anyagi kárt szenvedjen el. Megtették a kormányhivatal (amit történetesen az az Alakszai Zoltán vezet, aki súlyos vereséget szenvedett el Veres Páltól 2019-ben – a szerk.) felé a törvényességi észrevételeket és hangsúlyozták, hogy az indítvány ebből kifolyólag megtárgyalásra alkalmatlan volt, ezért nem került sor a rendkívüli közgyűlés összehívására.

A mai napon megérkezett a kormányhivatal válasza. A levelükből kiderül, hogy a fent említett lehetséges törvényességi problémák ellenére is úgy vélik, hogy a közgyűlésnek meg kell tárgyalnia az előterjesztést.

Amennyiben valóban megtárgyalásra kerül az indítvány és a DK, valamint az LMP helyi politikusai ismét kisegítik a Fidesz-KDNP-t és megszavazzák az előterjesztést, abban az esetben nemcsak a város, de a város minden lakosa is súlyos anyagi veszteséggel nézhet szembe. Ebben az esetben végképp megmutatkozna, hogy a DK miskolci képviselői kivel léptek valójában szövetségre.

Kapcsolódó cikkek